De zaak blijft in ‘Jehovah’s hand’

Mediaberichten

GASTOPINIE – Slachtoffers van misbruik staan in de kou. Daders worden nauwelijks gestraft. Niemand wordt voor de pedofiel gewaarschuwd. Het gevolg van een interne rechtsprocedure waarbij politie en justitie niet geïnformeerd worden. Loopt ook uw kind gevaar?

’s Ochtends staan ze op het station. Ze proberen boekjes aan voorbijgangers te slijten. Op zondagochtend bellen ze aan je deur terwijl je wil uitslapen. Maar wie had bedacht dat deze groep een gevaar kan zijn voor kinderen? ‘Een paradijs voor pedofielen’, zoals dagblad Trouw onlangs kopte?

Seksueel misbruik komt helaas overal voor. De Jehovah’s Getuigen zijn geen uitzondering. In persoonlijke gesprekken met slachtoffers van misbruik binnen de Getuigen hoor ik steeds hetzelfde verhaal: het organisatiebelang gaat voor het belang van slachtoffers en de veiligheid van kinderen. De gemeente en de samenleving worden niet gewaarschuwd voor een pedofiel in hun midden. Kinderen lopen hierdoor gevaar.

Eigen rechtssysteem

Meldingen van seksueel misbruik worden binnenskamers gehouden. Politie en justitie worden niet geïnformeerd. Ouderlingen gaan uit van ‘de twee getuigen regel’: een beschuldiging is bewezen als er twee getuigen zijn of als de dader bekent. Seksueel misbruik is door deze regel moeilijk bewijsbaar. Het misbruik gebeurt immers in het geheim. Daders zetten kinderen onder druk om te zwijgen. Vindt het kind de moed zich uit te spreken, dan vindt er een confrontatie plaats. In bijzijn van de dader vragen ouderlingen naar intieme details van het misbruik. Meestal ontkent de dader. Voor slachtoffers een traumatische ervaring bovenop het misbruik.

Wordt het misbruik niet bewezen? Dan wordt geen verdere actie ondernomen. De zaak wordt in ‘Jehovah’s hand’ gelaten. Slachtoffers en ouders mogen niet met anderen over het misbruik spreken. De dader blijft een gerespecteerd lid van de gemeenschap. De dader kan nieuwe slachtoffers maken omdat de gemeente niet wordt gewaarschuwd. Deze geheimhouding heeft vaak verregaande gevolgen voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind.

Soms kan het misbruik worden bewezen: de dader bekent of er is een tweede slachtoffer. Bij berouw mag de dader lid blijven zonder grote gevolgen. Bij geen berouw wordt de dader uit de gemeenschap gezet. In beide situaties wordt de gemeente niet geïnformeerd over het misbruik.

Bij uitsluiting wordt de dader losgelaten op de samenleving. Niemand is gewaarschuwd. De dader kan nieuwe slachtoffers maken. Uw kinderen lopen hierdoor gevaar!

Zorgen

Als docent maak ik me ernstig zorgen. Docenten moeten vermoedens van seksueel misbruik bij hun leerlingen melden. Een organisatie, die met kinderen werkt, heeft de verantwoordelijkheid kinderen te beschermen tegen misbruik. Dit dient ook te gelden voor een religieuze organisatie! Maar ouderlingen hebben geen wettelijke verplichting misbruik bij de autoriteiten te melden. Melding bij wereldse autoriteiten zou afbreuk doen aan Gods organisatie. Slachtoffers voelen zich geremd aangifte te doen. Het belang van een religieuze organisatie wordt boven de veiligheid van kinderen gesteld.

Seksueel kindermisbruik binnen de Jehovah’s Getuigen gaat de hele samenleving aan. Daders die vrij rondlopen, kunnen overal slachtoffers maken.

In een petitie roep ik de overheid op een onderzoek te doen naar deze verschrikkelijke misstand. U tekent toch zeker ook, in het belang van de slachtoffers, maar ook in het belang van uw eigen kinderen?

Raymond Hintjes uit Roermond is docent levensbeschouwing en voormalig Jehovah’s Getuige.

Eerder gepubliceerd in: Brabants Dagblad

One thought on “De zaak blijft in ‘Jehovah’s hand’

Comments are closed.