‘Jehovah’s getuigen moeten niet langer zwijgen over seksueel misbruik’

Jouw Verhaal

Hij groeit op binnen de beschermende, maar ook besloten gemeenschap van de Jehovah’s Getuigen. Maar na een traumatische jeugd, waarin hij seksueel wordt misbruikt, besluit Frank uit Groningen uiteindelijk de banden te verbreken. ‘Nu is het tijd om naar buiten te treden. Ik wil een statement maken.’

Frank is zeven jaar als het begint. De 17-jarige zoon van het hoofd van de gemeente lokt hem naar boven. Terwijl leden van de geloofsgemeenschap beneden in de huiskamer bijeen zijn om de Bijbel te bestuderen, wordt Frank in zijn eigen slaapkamer misbruikt. Dat gebeurt met grote regelmaat, ruim drie jaar lang.

Doofpot

Als Frank later zijn ouders vertelt wat hem is overkomen, besluiten zij na overleg met de ouderlingen van de gemeenschap geen aangifte te doen. Niet alleen omdat er geen getuigen zijn, maar ook omdat de leiding van de gemeente de zaak stil wil houden. De doofpot doet zijn werk.

Doe geen aangifte. Dan komen er koppen in de krant en dat willen we niet

Frank – Misbruikslachtoffer

Frank: ‘Een ouderling raadde aan de zaak intern op te lossen en geen hulp van buitenaf te zoeken. Dat werd ook gezegd: aangifte moet je niet doen, dat schendt het aanzien van de organisatie. Dan komen er koppen in de krant en dat willen we niet. Maar er werd niét gevraagd: Wat wil jij, Frank? Wat heb jíj nodig?’

 
Lees het artikel verder bij RTV Noord