80 meldingen van misbruik binnen Jehovah’s Getuigen

Mediaberichten

Bij het meldpunt voor seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen zijn in de eerste maand tachtig meldingen binnengekomen. Vijftig daarvan kwamen direct binnen bij het meldpunt, de dertig andere kwamen via dagblad Trouw, dat afgelopen tijd geregeld schreef over het misbruik.

Veel meldingen komen van mensen die nu geen lid meer zijn van de organisatie, zegt Raymond Hintjes van de stichting Reclaimed Voices, die het meldpunt openstelde. De stichting rekent op meer meldingen. “We hebben al veel meldingen gekregen, maar aangezien er in Nederland meer dan 30.000 mensen lid zijn van de Jehovah’s Getuigen denken we dat dit het topje van de ijsberg is. We vermoeden dat er honderden gevallen zijn.”

Slachtoffers durven vaak niet naar buiten te komen met hun verhaal, zegt Hintjes. “Er rust nog steeds een taboe op spreken over seksueel misbruik. Daar komt bij dat de Jehovah’s Getuigen een erg gesloten gemeenschap is, die dit soort zaken via een interne procedure oplost. Daarna wordt er vaak met geen woord meer over gerept. En gebeurt dat wel, dan is het het woord van het slachtoffer tegen het woord van de dader.

Lees verder: NOS