Frank Huiting doorbrak het zwijgen bij Jehova’s Getuigen

Mediaberichten, Verhalen

Ex-Jehovah’s Getuige Frank Huiting (39) beleefde dit jaar een dubbele coming out. Hij vertelde in Trouw anoniem over het misbruik in zijn jeugd, maar maakte zichzelf later bekend om anderen te kunnen helpen.

Met wallen onder zijn ogen opent Frank Huiting op 22 juli de krant. Zijn verhaal staat erin. Hoe hij misbruikt werd bij de Jehovah’s Getuigen en hoe vervolgens niemand hem hielp. Hij bladert door tot hij een illustratie ziet: een grote schim loopt met een closetrol in zijn hand achter een jongen aan de trap op. Het is zo confronterend dat hij de krant dichtdoet. De schaamte die hij voelt is te groot.

 Nu, een half jaar later, noemt Huiting die dag in juli juist zijn ‘bevrijdingsdag’. Met emotie op zijn gezicht zoekt hij naar metaforen: alsof hij een jas uitdeed, een masker af. “Ik realiseerde me in de week erna dat het misbruik nog steeds onderdeel is van mijn leven. Ik heb het trauma verwerkt, maar het daarna weggedrukt. Dat is niet goed geweest”, zegt hij.

Huitings verhaal was onderdeel van een serie artikelen in Trouw over het interne rechtssysteem waarmee de Jehovah’s Getuigen misbruik afhandelen. Van zijn vijfde tot zijn zevende werd hij misbruikt door een oudere jongen die bij zijn ouders op bijbelkring kwam. Als deze jongen hem boven ging ‘voorlezen’, nam hij een wc-rol mee.

 Trouw

One thought on “Frank Huiting doorbrak het zwijgen bij Jehova’s Getuigen

Comments are closed.