Misbruikslachtoffer schrijft een brief aan Michel van Hilten

Verhalen

Onbekende plaats, 11 juli 2018

 

Geachte heer Van Hilten,

Het heeft mij, vrouw van in de 50, heel erg veel moeite gekost om u deze brief te schrijven. Het is mijn enige brief (tot nu toe) dus sprake van dubbeltelling kan niet aan de orde zijn.

Ik ben opgegroeid in een gezin van Jehovah’s Getuigen. Ik heb deels een gelukkige jeugd gehad. De bescherming van een organisatie die moraal en saamhorigheid hoog in het vaandel heeft staan is erg prettig voor een jeugdig iemand.

Wat ik wel altijd erg zwaar heb gevonden is dat de tekst in de bijbel: als je van je kinderen houdt, spaar je je roede niet, wel erg vrij wordt vertaald. In onze gemeente werd dan ook onder de ouders besproken hoe dit diende te gebeuren. Zo ben ik meerdere malen mishandeld geweest met PVC buisjes, een mattenklopper, ook met blote hand maar dat deed mijn vader zelf pijn.

Ik heb nog steeds contact met een vriendinnetje uit die periode die regelmatig aanwezig was bij deze mishandeling en zij gaf aan slapeloze nachten ervan te hebben gehad, en heeft een grondige hekel aan mijn vader.

Toen ik een jaar of 6 was is het seksueel misbruik door mijn vader begonnen. In het begin zo af en toe, maar toen op 11/12 jarige leeftijd mijn lichaam begon te veranderen werd het meerdere keren per maand. Jaren lang. VRESELIJK!!!

Ik zal u de details besparen, maar het misbruik heeft mij voor het leven getekend. Nog steeds ondervind ik er bijna dagelijks de problemen van.

Mijn vader was ouderling. Toen het misbruik aan de orde kwam is mijn ‘zaak’ op een schandalige, vrouwonterende wijze behandeld. Er werd een commitézaak van gemaakt. Ik moest mijn verhaal vertellen aan 6 (!!!!!!) mannen. 2 ouderlingen uit de gemeente van mijn vader, 2 ouderlingen uit mijn gemeente, op verzoek van mijn vader een vriend van hem en mijn man. En ik als enige vrouw. Ik ben dichtgeklapt en heb niet alles durven zeggen. En NIEMAND die mij vertelde dat ik aangifte mocht doen. Er werd eigenlijk aangegeven dat ik niet helemaal werd geloofd. Dit werd ook gevoed door het feit dat mijn vader een deel wel, maar ook een deel niet heeft bekend. Overigens wijzigde mijn vader steeds zijn bekentenis/ontkentenis!

Mijn vader is tijdelijk ouderling afgezet, maar een paar jaar later WERD HIJ GEWOON WEER OUDERLING!!! Hij stond dus op het podium te vertellen hoe het moest, hij werd ingezet als ouderling in gezinnen waar nood was, en hier ging hij ook echt prat op. Was het provoceren naar mij toe? Ik weet het niet, maar ik voelde me soms gewoon misselijk worden. Kan iemand uitzoeken of hij niet in dit soort misbruikzaken als ouderling heeft moeten optreden? Dat kan en mag toch niet zijn gebeurd???

Kleinkinderen logeren soms bij hun opa en oma. Wegens ruimte gebrek sliepen zij (mijn kinderen boven de 10 jaar, mijn neefjes en nichtjes onder de tien) bij mijn vader in bed terwijl mijn moeder beneden op de bank ging liggen. Ik heb geen enkele reden om te denken dat er dingen zijn gebeurd die het daglicht niet verdragen, maar doordat er bij Jehovah’s Getuigen geen sancties bestaan op dit soort gedrag kon hij zich dit dus blijkbaar permitteren. Toen we erachter kwamen mochten mijn kinderen er niet meer slapen en is de rest van de familie ook gewaarschuwd. Ik vind het gedrag van mijn vader ONACCEPTABEL en ik vind dat er structureel iets fout gaat binnen de organisatie van Jehovah’s Getuigen.

Ik ben, kotsmisselijk, de organisatie uitgestapt. Niet uitgeschreven of uitgesloten, maar ik ga niet meer naar de zaal. Mijn huwelijk is inmiddels beëindigd. Ook mijn ex man is zeker geen Jehovah’s Getuige meer. Wij zijn teleurgesteld in de organisatie. Ik heb onlangs een gesprek gehad met een ouderling (ik ben verhuisd en tijdens het van huis tot huis werk bij mij in de straat heb ik de Getuigen die aan mijn deur kwamen koffie aangeboden, zo ben ik dan ook wel weer). Hij probeerde me weer warm te krijgen voor de organisatie. In vertrouwen heb ik hem mijn verhaal verteld. Hij vond het heel erg, en vertelde dat zijn dochter ook is misbruikt door een broeder uit hun zaal. Ook hier is toen geen aangifte van gedaan, maar wel een commitézaak geweest en er zijn bij deze zelfde broeder nog  meerdere gevallen van misbruik ontdekt. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Juist: doordat er geen aangifte is gedaan, en doordat alles ‘onder de mat is geveegd’. Jullie, Jehovah’s Getuigen, zijn niet in staat om dit soort zaken eigenhandig te beoordelen en te behandelen. En de juiste sancties op te leggen.

Overigens ligt er van mijn zaak een dossier bij u. Maar ik durf nu nog steeds niet mijzelf kenbaar te maken om de verhoudingen binnen ons gezin niet kapot te maken. Heel lang hebben wij geprobeerd  aan een voor iedereen acceptabele band te werken. Dit is me juist gelukt doordat ik geen actief deel meer uitmaak van jullie organisatie.

Het heeft mij dan ook zeer verbaasd en pijn gedaan hoe u heeft gereageerd in de media. Als u niets te vrezen heeft (of had) dan had in alle openheid een extern onderzoek kunnen plaatsvinden. Dat u de deur dicht houdt sterkt mij alleen maar in mijn vermoeden dat er wel heel wat onder het tapijt moet zijn geschoven. U moest zich schamen dat u zo over de slachtoffers praat. U weet donders goed waar u het over heeft en zo niet: zoek dit dan uit. Door uw woorden kruipen de slachtoffers nog verder in elkaar. En durven ze zich nog minder te melden! En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Ik heb Reclaimed Voices gevraagd om mijn zaak ter kennisgeving aan te melden. Mijn gegevens zijn bij hen bekend, maar ik heb hen gevraagd  naar buiten toe anonimiteit te betrachten. Zo kan ik als dossier  worden geteld. Vooralsnog heb ik geen behoefte om aangifte bij de politie te doen. Ik wens echter wel dat u Reclaimed Voices ziet als volwaardige gesprekspartner die ons slachtoffers helpt om een stem te hebben. Eindelijk een stem zodat we durven te vertellen wat er is gebeurd, helaas nog wel met de opgelopen blokkades als gevolg van het onderdeel uitmaken van uw organisatie.

Zij zijn mijn stem en ik eis dat u hen serieus neemt! Dat had u ook kunnen doen, veel eerder zelfs!!

Groet,

Een onbekende getuige (*)

(*) De identiteit van deze onbekende getuige is bij stichting Reclaimed Voices bekend

2 comments

Comments are closed.